В деня на влюбените гост на Лице в лице е Марияна

...
В деня на влюбените гост на Лице в лице е Марияна
Коментари Харесай

Експерт: Всяка трета жена е бита и насилвана, трябват промени в системата

В деня на влюбените посетител на " Лице в лице " е Марияна Кацарова, специалист по правата на човека и отбрана на правата на дамите.

" Всяка трета жена в България в била насилвана редовно, 24 са жертвите намерили гибелта си след принуждение. Тенеденцията не е единствено за България, а и за цяла Европа. Ако се приложи към популацията на обособените страни се получава към 1 милиарда жертви. Това са някогашните, сегашните и евентуалните жертви дами, които ще претърпят принуждение под една или друга форма през живота си. Провеждаме акция, която е международна против насилието над дами. Казва се " 1 милиард се изправят ". Проблемът в България е, че не се водят пълноценни статистики от държавните институции и по тази причина не знаем какво се случва. 

``
реклама

От началото на годината към този момент 3 дами са убити в България, а е едвам февруари. Установено е, че при 95% от случаите на убити дами, дамата е познавала килъра си. Едва 9% са инцидентни и непознати. За благополучие държавното управление направи сега промени в Наказателния кодекс. Много работа обаче следва. От 80 регионални центрове в България, 16 от тях нямат спешни центрове. В Димитровград примерно е закрит, т.е. в случай че нещо ви се случи няма към кого да се обърнете.

Други промени също би трябвало да се създадат. Може би и ориентирани към лекарите. Много от дамите, които са насилвани, не желаят да са освидетелствани, само че даже и да желаят, постоянно лекарите ги пращат към правосъдна медицина, а там трябват доста пари. Такава жена, която е със смачкано самочувствие, пребита, ами доста постоянно тя няма и пари, тъй като мъжът е този, в който те стоят. Не се работи и със самите насилници. Някой да е чувал за стратегии, в които работят с мъже насилници? Хелзинския комитет потвърди, че едвам 2% от убийствата на дами са направени от дами, 92% са от мъже ", разяснява тя.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР